8 listopada przedszkolaki samodzielnie przygotowywały śniadanie - najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas pracy i zabawy. To najlepszy start w nowy dzień!
8 listopada to "Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania" ustanowiony w 2007 roku przez ówczesnego Komisarza ds. Zdrowia Markosa Kyprianou.
Śniadanie to podstawa, która daje moc i siłę do pracy i zabawy. Szwedzki stół - bo właśnie w takiej formie podane było śniadanie - zachęcał dzieci do spróbowania nowych smaków, pozwolił na komponowanie kolorowych, pysznych a przede wszystkim zdrowych kanapek. Każdy przedszkolak mógł wybrać, to co lubi,
a nawet skusić się na coś nowego.
Dzieci podczas śniadania próbowały różnych smaków, równocześnie ucząc się samodzielnego przygotowywania kanapek, które wszystkim bardzo smakowały.
Tego rodzaju działania sprzyjają zwiększeniu świadomości dzieci nt. zdrowego odżywiania i roli śniadania w ich diecie.