19 października w grupie „Pszczółek” odbyło się zajęcie poświęcone tradycji pieczenia chleba.
Celem zajęcia było poznanie kolejnych etapów jego powstawania , począwszy od siewu zboża poprzez zbiory
i wypiek w piekarni. Dzieci poznały także różne rodzaje mąk oraz ciemnie i jasne pieczywo.
Finałem całego zajęcia był własnoręczny wypiek chleba w przedszkolu. Starannie połączyliśmy wszystkie składniki i z niecierpliwością czekaliśmy cztery godziny, by móc skosztować własnego wypieku. Świeży, chrupiący chleb wszystkim bardzo smakował.
Każdy w tej pracy miał swój udział, dzieci same przekonały się ile trudu wymaga upieczenie bochenka chleba. Na pewno docenią pracę piekarza, a zdobyta wiedza i doświadczenia pomogą ukształtować w nich postawę szacunku dla chleba oraz wdzięczności wobec tych wszystkich ludzi, dzięki którym mamy go codziennie na stole.